een normaal leven * een duidelijke wereld * begrepen willen worden
Basis voor omgaan met autisme
   
duidelijkheid in;
in tijd
in plaats
in activiteit
in omgeving
in persoon
begrijpen.jpg
Wie is online
Home
Normaal leven
Duidelijkheid
Begrip
Links
Zoeken
Voor wie?
Auteur
Ontwikkeling
duidelijkheid in persoon E-mail
Geschreven door D. Post   
Artikel index
duidelijkheid in persoon
Pagina 2

'Iemand begrijpen is best moelijk. Voor jouw is het moelijk om te weten wat de ander denkt, terwijl de meeste mensen dit makkelijker kunnen. Ook doen andere mensen steeds verschillend, dit is voor jou moeilijk te begrijpen en lastig om mee om te gaan. Goed is om de andere 4 gebieden die in een duidelijke wereld  beschreven staan duidelijk te hebben. Hierdoor wordt het makkelijker om met mensen om te gaan. Realiseer je wel dat andere mensen niet altijd hetzelfde zijn en doen en dat iedereen verschillend is. Dit is zo. Wel kan je om uitleg vragen als je twijfelt over wat de ander bedoelt.'  

De moeilijkste van de vijf duidelijkheden. Namelijk iemand is niet altijd hetzelfde. Als je omgaat met iemand die ASS heeft is duidelijk over laten komen wat hij van je kan verwachten het moeilijkst. Jouw stemmingen en emoties zijn voor iemand met ASS moeilijk te begrijpen. Punten waarin je rekening mee moet houden als je duidelijk als persoon naar iemand met ASS wilt overkomen zijn:

  1. Wees consequent en duidelijk wat hij of zij in een bepaalde situatie kan verwachten
  2. Iemand met ASS linkt situaties aan de uitkomst. (zie uitleg hieronder)
  3. Houdt emoties van jezelf in de hand. Laat je te veel emotie blijken, probeer dan direct erna weer om te schakelen naar gewoon. Blijf dus niet in je eigen emotie hangen, dit snapt iemand met ASS niet goed. Lukt dit niet, probeer dit dan vooraf aan de situatie te realiseren en neem eerst afstand totdat je jouw emoties wel in de hand hebt.
  4. Praat niet in beeldende taal, maar praat in letterlijke taal. Gebruik de taal zo dat het niet anders interpreteerbaar is.
  5. Biedt een alternatief aan.

Ad 1. Consequent zijn betekent: Duidelijk laten overkomen wat hij van je kan verwachten in een bepaalde situatie.
Consequent heeft vaak een wat negatieve bijklank en wordt nogal eens geassocieerd met streng. Het kan in ieder geval tot gevolg hebben dat je jezelf streng vindt overkomen naar iemand met ASS en daardoor jezelf streng voelt. Hoe je dit doet kan natuurlijk op een vriendelijke manier. 'Ik snap dat je iets graag wilt, maar het kan niet, hier is iets anders wat ook  erg leuk is om te gaan doen. Zullen we het samen doen?'
Door consequent te zijn weet iemand met ASS wat hij van jou kan verwachten. Het liefst altijd hetzelfde in dezelfde situatie. Hierbij heb je wel te maken met je eigen emoties en is het niet makkelijk om altijd hetzelfde te zijn. Daarom is dit de onduidelijkste van de vijf duidelijkheden voor iemand met ASS.
Omdat het niet mogelijk is om altijd hetzelfde te reageren in dezelfde situatie, kun je uitzonderingen toelaten als uitzondering op de regel. Let wel het is ontzettend belangrijk dat het een uitzondering is, dus de regel/hetgene waar je consequent in bent moet duidelijk zijn. Mocht er een uitzonderingssituatie zijn, benoem dit ook letterlijk zo. 'Normaal is het anders, dit is een uitzondering'. Nog mooier is dat je het aan een bepaalde éénmalige situatie kunt koppelen. Bijvoorbeeld: 'Eve en Steve trouwen vandaag, daarom is de volgorde in je planning nu omgedraaid'.

Ad 2. Belangrijk om te weten is dat iemand met ASS situaties linkt met de uitkomst. Ben ik gevallen en krijg ik een snoepje, dan hoort dit de volgende keer ook zo te zijn. Dit is een alledaags voorbeeld en lijkt heel normaal. Andersom kan het ook zo zijn: Iets wat niet goed voor jezelf is (bijvoorbeeld jezelf heel vaak en hard slaan = automutileren) levert uiteindelijk toch een fijn gevoel op. (Als je dit heel vaak bij jezelf doet maakt je lichaam een stof aan waardoor je jezelf lekker voelt). Dan is slaan en het fijne gevoel geen goede relatie. Deze uitkomst is dus geen goede link. Wees allert op zulke situaties en speel hier direct op in. Dit doe je door de volgende keer bij een verkeerde link een alternatief bij de hand te hebben die dan niet gevaarlijk voor hem is.

Ad.3 Iemand met ASS heeft moeite om emoties van de ander te begrijpen. Hij is niet voldoende in staat zich in te kunnen leven in de ander. Hij zal emoties bijna letterlijk moeten vertalen. Bijvoorbeeld: Kijk je gefronst, omdat je aan het nadenken bent, lijkt dat op een boze gezichtsuitdrukking en iemand met ASS kan denken dat je boos bent. Iemand met ASS zal minder de context zien dat het een situatie is die erom vraagt dat je nadenkt. Goed is om het te benoemen (ik ben niet boos, ik denk na) Het is ook goed om emoties te benoemen, want emoties kun je niet met een knopje uitschakelen. Wel is het belangrijk emoties niet in extremen te tonen, want dit maakt het voor iemand met ASS te onduidelijk. Neem dan liever eerst afstand, totdat je jezelf weer onder controle hebt. Probeer wel zo snel mogelijk weer te doen hoe je altijd naar naar hem toe bent, zodat hij weer zo snel mogelijk duidelijk heeft wat hij van je kan verwachten in een bepaalde situatie.

Ad.4 Zeg Letterlijk wat je bedoeld: Slaap lekker kan verkeerd opgevat worden, omdat lekker gelinkt kan zijn aan eten. Slaap fijn is dan beter. Gebruik je toch een woord wat niet klopt en begrijpt hij dat niet, leg het dan uit. Slaap lekker is hetzelfde als slaap fijn.

Ad 5. Simpel gezegd. Leidt hem af. Het zal geregeld voorkomen dat je iets niet wilt dat iemand met ASS doet. Biedt hem  iets anders aan, breng hem op een ander idee. Dit is niet zozeer een duidelijkheid, want je zegt indirect ik wil niet dat je dit doet, maar ga dat doen. Maar het is wel één van de meest belangrijke dingen in het omgaan met autisme. Je kunt bijvoorbeeld zeggen. Ik wil niet dat je dat doet. Iemand met ASS kan dit juist wel willen, misschien niet alleen omdat het voor hem interesant is, maar misschien juist wel om de (te emotionele) reactie die je gaat geven. Door een alternatief aan te bieden voorkom je dit. 


Laatst geupdate op ( Saturday 04 April 2009 )
 
Chris Isham of CBS News is thrilled to have two new additions to their White House team
een duidelijke wereld begrepen willen worden