een normaal leven * een duidelijke wereld * begrepen willen worden
Basis voor omgaan met autisme
   
duidelijkheid in;
in tijd
in plaats
in activiteit
in omgeving
in persoon
regenboog2.jpg
Wie is online
Home
Normaal leven
Duidelijkheid
Begrip
Links
Zoeken
Voor wie?
Auteur
Ontwikkeling
duidelijkheid in tijd E-mail
Geschreven door D. Post   

'Zorg ervoor dat je weet wat er gaat gebeuren en in welke tijdvolgorde. Je moet hier zelf in kijken wat je prettig vindt in hoever je in de toekomst plant. Heel lang van te voren alles plannen is niet goed, omdat je het dan moeilijker kan onthouden. Daardoor krijg je meer onverwachte gebeurtenissen. Goed is om vaste momenten in een dag te hebben die dagelijks terugkeren, dit geeft je rust, omdat je weet dat deze dingen altijd gebeuren. Verstandig is om tussen die momenten door af te wisselen in wat je plant/gaat doen, dit houd je flexibel en daardoor kun je beter met onverwachte gebeurtenissen omgaan'

Duidelijk in tijd kun je zijn door samen met iemand met ASS de dag door te nemen en een planning te maken in wat hij gaat doen. Wat goed werkt is om basisrust in de dagindeling te geven. Dit door dagelijkse dingen elke dag in een vaste volgorde terug te laten komen. Dit zijn dan een soort ankers voor mensen met ASS.

Bijvoorbeeld: 
ontbijten  -- --  drinken  -- --  lunch  -- --  drinken  -- --  diner  -- --  drinken  -- --  naar bed

De streepjes tussen de vaste momenten in de dag staan voor andere bezigheden.

Dit is wat je zelf ook waarschijnlijk als vaste momenten in een dag hebt. Let wel: Voor iemand met ASS zijn vaste momenten belangrijk, dit geeft de basisrust/duidelijkheid. Dit gebeurt elke dag weer. Als dit wijzigt kan dit veel onrust geven.
Denk bijvoorbeeld aan de film rainman. Charlie Babbait (Dustin Hoffman), degene met ASS, wordt uit zijn alledaagse structuur gehaald en heeft het moeilijk. Op momenten dat hij het heel moeilijk krijgt (het brandalarm gaat af) heeft hij zelf een oplossing waar hij zichzelf veilig bij voelt. Hij gaat wiegen en heeft hij het over honkballers. Hij trekt zich terug in zijn eigen wereld en is niet te bereiken.

ImageWat een misverstand is, is om mensen met ASS elke dag hetzelfde te laten doen. Mensen met ASS zijn hier wel toe geneigd, maar dit kan niet als je een normaal leven binnen een maatschappij wilt leiden. Vaste momenten op een dag, met daartussen van te voren geplande activiteiten is een goed alternatief, die de wereld van iemand met ASS duidelijk maakt. Goed is om variabel te houden wat iemand met ASS tussen de vaste momenten op een dag doet. Dan is het voor hem bekend, veilig en duidelijk dat er elke dag tussen de vaste momenten ook verschillende aktiviteiten kunnen plaatsvinden. Hierdoor kan en zal hij flexibeler omgaan met veranderingen.

Als je het bovenstaande verhaal vertaalt in het dagschema wat hiernaast als voorbeeld wordt afgebeeld, dan zie je als vaste momenten ontbijt en koffie drinken. Er tussen staat trampoline springen. Dit is dan de aktiviteit die de volgende keer anders 'moet' zijn.

Laatst geupdate op ( Friday 20 March 2009 )
 
een duidelijke wereld begrepen willen worden