een normaal leven * een duidelijke wereld * begrepen willen worden
Basis voor omgaan met autisme
   
duidelijkheid in;
in tijd
in plaats
in activiteit
in omgeving
in persoon
prikkelarm.jpg
Wie is online
Home
Normaal leven
Duidelijkheid
Begrip
Links
Zoeken
Voor wie?
Auteur
Ontwikkeling
duidelijkheid in omgeving E-mail
Geschreven door D. Post   

'Ben je zo iemand die slecht tegen lawaai, licht, teveel geur kan, en/of gevoelig bent voor veel aanraken, houdt hier dan rekening mee. Dit kun je doen door te zorgen dat de dingen waar je gevoelig voor bent in meer of mindere mate uit te sluiten. Of door je wat afzijdig te houden op een plek waar je er minder hinder van hebt. Ook kan dit door af te wisselen: Door op momenten dat het te hevig wordt, jezelf even terug te trekken op een plaats waar het fijn voor je is.'

Duidelijkheid in omgeving staat voor regulering van prikkels. Onder prikkels wordt verstaan, de hoeveelheid lawaai, licht, beweging, kortom alles wat invloed heeft op de zintuigen van iemand met ASS. Wat je met duidelijkheid in omgeving doet is meestal prikkelreductie of hier een balans in maken door rustpauzes in te lassen als hij zich in een prikkelrijke omgeving bevindt.

ImageBijvoorbeeld: Hij gaat naar een feestje. Vaak eindigen deze in een teleurstelling. Op het laatst lijkt het wel of hij niet te bereiken is. Als je het uit het oogpunt van iemand met ASS ziet, is dit ook niet zo gek. Veel mensen bieden prikkels en ook onverwachte gebeurtenissen. Ook zijn er veel dingen die iemand met ASS niet goed begrijpt, maar juist ook weer interesant kan vinden. Als ik nu hier mee ga spelen, dan gaat de ander huilen. En juist met dat soort emoties weet iemand met ASS zich moeilijk raad. Naast dat het teveel is (prikkels) geeft het ook een gevoel van 'wat moet ik hier mee', dus onveiligheid.

Prikkels reduceren kan door hem een duidelijke plek in het feest te geven en deel te laten nemen. Bijvoorbeeld in een hoek waar minder lawaai of andere zintuigelijke prikkels zijn waar hij gevoelig voor is.
Doe je het op de andere manier (balans in prikkels), dan feest je mee met af en toe een rustpauze. Dit kan dan in een andere ruimte waar geen prikkels van het feest aanwezig zijn.

Laatst geupdate op ( Saturday 04 April 2009 )
 
http://docplayer.nl/ . George Lindemann
een duidelijke wereld begrepen willen worden