een normaal leven * een duidelijke wereld * begrepen willen worden
Basis voor omgaan met autisme
   
duidelijkheid in;
in tijd
in plaats
in activiteit
in omgeving
in persoon
begrijpen.jpg
Wie is online
Home
Normaal leven
Duidelijkheid
Begrip
Links
Zoeken
Voor wie?
Auteur
Ontwikkeling
duidelijkheid in activiteit E-mail
Geschreven door D. Post   

'Duidelijkheid in aktiviteit kun je realiseren als je voor jezelf een werkwijze ontwikkelt of een bestaande methode aanleert op wat voor manier je iets gaat doen. Bijvoorbeeld, je kunt eerst de dingen doen die aan de linkerkant liggen en als je dit af hebt de dingen ernaast. Ook geeft het jezelf een stuk rust als je weet wanneer iets afgelopen is. Je kunt bij dingen waar je niet van weet wanneer ze afgelopen zijn een klok gebruiken die terug naar nul loopt, zo kun je zien of je klaar bent met hetgene wat je aan het doen bent.

Duidelijkheid in activiteit is dat je duidelijk maakt wat je doet en hoe lang.

Vaak is een duidelijk einde al voldoende. Hier kun je onderscheid maken in iets wat vanzelf eindigt (ook wel natuurlijk einde genoemd) en iets wat niet vanzelf eindigt.
Een natuurlijk einde is bijvoorbeeld als alle puzzelstukjes in elkaar zijn, dan is de puzzel klaar. Iets wat niet vanzelf eindigt is bijvoorbeeld computeren. Je kunt een tijd op de klok afspreken. Je hebt ook klokken waarbij de tijd terugloopt, bijvoorbeeld een kookwekker.

ImageEen andere manier om meer duidelijkheid in activiteit te krijgen is altijd door één kant op te werken. Dit kan van links naar rechts en/of van boven naar onder. Bijvoorbeeld: Je hebt drie activiteiten. Je legt dit in een duidelijke structuur op tafel met bijvoorbeeld bakken. Met de linker wordt begonnen. Ben je hiermee klaar, dan schuif je deze bak aan de kant en ga je verder met de middelste en uiteindelijk eindig je met de rechtse bak.

 

 

Laatst geupdate op ( Tuesday 30 December 2008 )
 
een duidelijke wereld begrepen willen worden