een normaal leven * een duidelijke wereld * begrepen willen worden
Basis voor omgaan met autisme
   
duidelijkheid in;
in tijd
in plaats
in activiteit
in omgeving
in persoon
normaalleven.jpg
Wie is online
Home
Normaal leven
Duidelijkheid
Begrip
Links
Zoeken
Voor wie?
Auteur
Ontwikkeling
Een duidelijke wereld E-mail
Geschreven door D. Post   

Image 'Zorg dat je weet wanneer het gaat gebeuren, waar het gaat gebeuren, hoe het gaat gebeuren, in wat voor omgeving het gaat gebeuren en met wie het gaat gebeuren. Voor jou hoeft dit niet allemaal even belangrijk te zijn. Neem de dingen die voor jou het belangrijkst zijn. Heb je dit duidelijk en is dit ingevuld, dan voel je jezelf fijner en kun je beter onverwachte gebeurtenissen of dingen die je niet leuk vindt aan.' 

Een duidelijke wereld is belangrijk voor iemand die valt binnen het autisme spectrum stoornis.

Maak voor zijn wereld zo duidelijk dat hij zich kan aanpassen in de "normale wereld" en hier dus ook in kan functioneren en zich in kan ontwikkelen.

In een duidelijke wereld worden vijf duidelijkheden omschreven. Als je alle vijf duidelijkheden hanteert, dan is de wereld van iemand met ASS heel duidelijk. Het uitgangspunt is dat je duidelijkheid creërt voor die ene persoon. Je kunt meer individeel gericht bezig zijn, ASS is namelijk een spectrum stoornis, wat wil aangeven dat ieder mens verschillend is. Goed is om te kijken welke  van de vijf duidelijkheden die ene persoon met ASS behoefte aan heeft.

Om hier achter te komen hoeft niet moeilijk te zijn. Neem bijzondere momenten uit het verleden voor ogen, die je in eerste instantie niet goed begreep. Kijk wat overeenkomt met één van de vijf duidelijkheden: tijd, plaats, activiteit, omgeving of persoon. Vaak heb je dan een duidelijkheid te pakken wat belangrijk is voor die ene speciale persoon.

Bijvoorbeeld:  Ik was eens met iemand met ASS mijn huis aan het bezichtigen. Ineens wordt diegene in een bepaalde ruimte heel angstig en zoekt veiligheid door mijn arm vast te pakken. Samen lopen we weer naar de woonkamer. In de woonkamer was diegene vaker geweest, dus dit was bekend terrein. Echter de ruimte die we aan het bezichtigen waren niet. Dit voorbeeld geeft aan dat hij de duidelijkheid ruimte en persoon belangrijk vindt.

Als je generaliseert komen van de vijf duidelijkheden, persoon en tijd het vaakst voor. Zie voor verdere uitleg van de duidelijkheden links in het menu.

Laatst geupdate op ( Friday 20 March 2009 )
 
message from ambassador yousef al otaiba
een duidelijke wereld begrepen willen worden