een normaal leven * een duidelijke wereld * begrepen willen worden
Basis voor omgaan met autisme
   
duidelijkheid in;
in tijd
in plaats
in activiteit
in omgeving
in persoon
ass.jpg
Wie is online
Home
Normaal leven
Duidelijkheid
Begrip
Links
Zoeken
Voor wie?
Auteur
Ontwikkeling
Leer ASS te begrijpen E-mail
Geschreven door D. Post   

Je ziet veel details, maar hebt moeite om het groter geheel te zien. Je vindt plannen maken moeilijk, je hebt moeite om dit te organiseren en wat je ook lastig vindt is om flexibel te zijn in gemaakte plannen. Je hebt moeite om het innerlijk van de ander te begrijpen en er rekening mee te houden. Bij jezelf heb je hier ook moeite mee.

Je hebt een sterk visueel geheugen en ziet alle details, je bent goed in exacte vakken en je kunt je helemaal verdiepen in een onderwerp, waardoor je alles van dat onderwerp weet.

 

Mensen met ASS, over het anders waarnemen en denken, hebben moeite met de volgende punten:

  1. Moeite hebben met het grote geheel te zien.
  2. Moeite met plannen en organiseren en daarin flexibel zijn.
  3. Moeite om het innerlijk van de ander te begrijpen en er rekening mee te houden. Moeite om het innerlijk van jezelf te herkennen, te kunnen verwoorden en er naar te handelen.

 

1. Moeite hebben met het groter geheel te zien.

De verwerking van informatie gaat anders bij mensen met ASS.  Zie de volgende afbeeldingen.

Image  Waarnemen zonder ASS

Image  Waarnemen met ASS

Mensen zonder ASS bundelen/verwerken de binnengekomen informatie sneller. Iemand met ASS doet dit stapje voor stapje. Kijkt iemand met ASS b.v. naar een huis, dan ziet hij eerst ramen, deuren, een schoorsteen, gordijnen, bloemen en bijvoorbeeld het dak. Pas daarna komt het besef dat het een huis is. De volgende stap is dan dat je er in kunt wonen. Mensen zonder ASS zien dit in 1 keer.

 

Bekijk het volgende voorbeeld, klik daarna op lees meer.

Image  Wat is dit?

 

 

 

 

Image

Iemand met ASS geeft betekenis aan het eerste plaatje. Dit kan b.v. een H zijn. Of spoorrails. Als iemand met ASS het bovenstaande plaatje bekijkt zal hij HerkenbHHr lezen, of in eerste instantie rails zien tussen de letters.

Iemand zonder ASS ziet direct dat er herkenbaar staat, ziet de informatie direct in een groter geheel. Mensen met ASS hebben hier moeite mee.

2. Moeite met plannen en daarin flexibel zijn.

Iemand met ASS heeft moeite met plannen en organiseren van gedachten en activiteiten en heeft moeite om hier flexibel in te zijn. Concreet is dit welke taken/activiteiten komen na elkaar en hoe moet iemand met ASS ze uitvoeren. Op deze site wordt hier uitgebreid op ingegaan in het kopje 'een duidelijke wereld'.

Centraal staat hierin 'duidelijkheid in tijd'. Hier worden vaak ondersteunende communicatiemiddelen gebruikt om het organiseren van activiteiten inzichtelijk te maken. Zie ook onderstaande afbeelding;

Image

Andere hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld door de activiteiten op te schrijven. Dit in een agenda of op een whiteboard. Pictogrammen is een andere vorm. Afhankelijk van de behoefte die iemand met ASS heeft kan dit gebruikt worden. Foto's zijn hierbij het makkelijkst te begrijpen, geschreven woord het moeilijkst. Pictogrammen zit er tussen in. Afhankelijk van de intelligentie van iemand en wat hij/zij het prettigst vind kun je hieruit kiezen.

Door iemand met ASS van te voren zelf na te laten denken over hoe hij zijn activiteiten plant, helpt het diegene met het organiseren van zijn gedachten en activiteiten. Het flexibel zijn is een kwestie van balans en oefenen. Balans, doordat er een goede verdeling is tussen terugkerende en nieuwe activiteiten. Hierdoor blijft de wereld duidelijk, voelt iemand met ASS zich prettig en functioneer hij/zij beter. Oefenen doe je dan automatisch. Door niet elke dag hetzelfde te doen oefen je om flexibel te zijn en daardoor kan iemand met ASS beter een normaal leven leiden.

3. Moeite om het innerlijk van de ander te begrijpen en er rekening mee te houden. Moeite om het innerlijk van jezelf te herkennen, te kunnen verwoorden en er naar te handelen.

Iemand met ASS heeft moeite om zich in een ander in te leven. Hij/zij vindt het al moeilijk om zijn eigen emoties te herkennen. Dit geeft aan hoeveel moeite het extra kost om de emoties van een ander te herkennen.

Het volgende filmpje geeft het moeite met inleven weer.

Laatst geupdate op ( Thursday 12 August 2010 )
 
Volgende >
een duidelijke wereld begrepen willen worden